Living Landscape - Zvýšení retence vody v krajině

21. a 22. listopadu proběhla na ekofarmě Probio v bioregionu Velké Hostěrádky dvoudenní konference: Cesta ke zdravější zemědělské půdě.

První den byl věnován přednáškám. Za zhlédnutí stojí mimo jiné přednáška pana docenta Vopravila z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. K online zhlédnutí je společně s celým dnem dostupná zde: https://www.youtube.com/watch?v=1xAftsJJ63Y

2. den byl věnován exkurzi po ekofarmě Probio a výjezdem do obce Šumice.

Zahájení konference. Zleva: Veronika Chvátalová, Václav Zámečník (ČSO), František Jurečka (Ekotoxa), Jana Moravcová (Beleco).
Jiří Michalisko s přednáškou Zdravá krajina – pohled zemědělce.
Středa se nesla v duchu exkurze. Dopoledního programu se jako průvodce po ekofarmě Probio chopil Jan Trávníček (vpravo) z Czech Organics a doplnil tak svou přednášku z předešlého dne praktickými ukázkami přímo na farmě.
Dostali jsme tak ucelenou představu o tom, jak ekofarma funguje. Jakou používá techniku na polích, jaké jsou frekvence v orbě půdy a jakou vizi má ekofarma do budoucna. Představena nám byla i ekologicky certifikovaná živočišná výroba – chov prasat, u které krmivo pro prasata zajišťují svou činností mlýny společnosti PRO-BIO ve Starém Městě pod Sněžníkem v podobě slupek, otrub a dalších polotovarů. Na polích jsme zkoumali strukturu půdních agregátů a zjišťovali přítomnost půdního života a ověřili si své znalosti v poznávačce meziplodin.
Pšenice zasetá do strniště po předchozí plodině (pohanka) - bez orby, pouze s podříznutím v 5 cm. Malé žluté rostlinky jsou vymrzající výdrol vzešlý z předchozí plodiny (pohanka).
Na odpolední část exkurze jsme se přesunuli do obce Šumice. S panem starostou Robinem Ondráškem (druhý zleva) jsme prošli okolí obce s realizovanými biocentry a biokoridory, které budou v budoucnu doplněny revitalizací Šumického potoka. Na fotce výsadba stará cca 10 let. Přednáška pana starosty též k zhlédnutí na https://www.youtube.com/watch?v=1xAftsJJ63Y.